Presentation of Samuel Gerson

[Text in Catalan]: Ens complau compartir amb vosaltres aquesta interessant entrevista amb Samuel Gerson, psiquiatra-psicoanalista i premi 2007 Elise M. Hayman Award per l’estudi de l’Holocaust . Congrés de l’Associació Psicoanalítica Internacional.

Aquest psicoanalista ha centrat la seva feina i el seu estudi en el compromís amb el destí d’allò insuportable – sigui el desig, els afectes o l’experiència. En els seus treballs explora els estats i les dinàmiques psicològiques dels sobrevivents del genocidi i dels seus fills, i de com varen poder mantenir una lluita per aconseguir seguir vivint al bell mig de tanta fatalitat.

Tots els seus esforços i la seva feina han estat adreçats a aquest tema, probablement perquè li va la “vida” també a nivell personal. Ha reexaminat les formulacions teòriques de Freud respecte a dol i memòria, s’ha enfonsat en el concepte d’Andrè Green sobre la “mare morta”, i ha introduït idees noves sobre el “tercer” i la “terceritat”.

Tota la seva feina està basada en l’experiència clínica i en la importància de fer de testimoni en el suport de la vida dels pacients, després d’una trauma massiu.

Ha treballat molts articles interessants, entre els quals val la pena de reconèixer i citar el poema “Unfinished business”, de Primo Levi, en el que sosté que amb la nostra feina hem d’intentar acompanyar i evitar la negació del genocidi i la destructivitat, perquè és “entre la intrusió i l’apropiació, entre el buit i l’objecte sempre present que la interpretació psicoanalítica cerca establir la presencia vinculada a les paraules adequades per a anomenar les absències interminables.

Siguin quines siguin les formes en que podem pensar a propòsit d’allò que falta en la clínica dels nostres pacients i siguin quines siguin les formes en les que cerquem localitzar i reparar allò que falta, els psicoanalistes haurem de seguir Freud i fer la recerca que permeti la vitalitat mitjançant la nostra presencia permanent.

«El cuerpo. Encrucijadas», fue el nombre elegido para el congreso de la Asociación Psicoanalítica de Uruguay, que reunió a profesionales de la disciplina uruguayos y extranjeros y que se realizó en Montevideo los días 4 al 6 de agosto de 2016. Allí Samuel Gerson presentó «Cuando el tercero está muerto», un trabajo con el que ganó el Premio Elise M. Hayman para el Estudio del Genocidio y del Holocausto, de la Asociación Psicoanalítica Internacional. En él analizó los efectos que padecen los sobrevivientes de los genocidios cuando están insertos en comunidades que miran para otro lado, donde nadie le presta oído a su dolor.

Anna Miñarro
leave a comment

Download presentation text (text in Catalan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *