Presentació de «E. A. Jaroslavsky entrevista a René Kaës»

És una satisfacció per a mi poder presentar una entrevista realitzada per a la revista Psicoanálisis e Intersubjetividad, especialment per la contribució i el treball que ha fet en René Kaës i les seves fonamentals aportacions en el treball amb grups.

Quan molts de nosaltres ens varem trobar en un moment en què calia trobar l’alternativa a la cura individual en situacions de catàstrofe social, el dispositiu de grup es va considerar adequat i va donar excel•lents resultats. Vàrem començar a treballar, especialment, respecte a una teoria del subjecte de l’inconscient a l’hora que conjuntament subjecte d’un grup, com a tasca indispensable de la psicoanàlisi contemporània.

De les moltes aportacions escrites que ha fet, vull remarcar el llibre que conjuntament amb la Janine Puget (primera edició en francès, l’any 1988, i posteriorment en italià) varen presentar: Violencia de Estado y Psicoanálisis que ara podríem considerar com un clàssic, i que incorpora allò que va quedar en la memòria dels ciutadans que varen patir la catàstrofe i varen ser sotmesos a una violència extrema que impedí i destruí la capacitat de pensar, d’actuar i de reparar.

Aquest llibre qüestiona la teoria, la pràctica i l’ètica de la psicoanàlisi en un règim autoritari i ho fa interrogant-se des dels mateixos fonaments de la nostra disciplina.

Probablement és una gran sort per a nosaltres i per al futur de la psicoanàlisi comprometre’s en aquesta tasca.

Anna Miñarro
déjale un comentario

Descargar texto presentación

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *