Richard Wagner: A propòsit del problema de la identitat i el narcisisme. Algunes hipòtesis (primera part)

El treball investiga la biografia de Richard Wagner. Usa conceptes de la psicoanàlisi per indagar en el seu funcionament psíquic i emetre algunes hipòtesis sobre com la dinàmica inconscient hauria determinat la vida i l’obra del més gran compositor d’òpera de tots els temps.

L’article té dues parts. En la primera, partint del treball que va realitzar Freud juntament amb W. Bullitt que porta per títol El Presidente Thomas Woodrow Wilson. Un estudio psicológico (Freud i Bullitt, 1973), fa una reflexió sobre aspectes centrals de la biografia de Wagner que varen tenir un pes determinant en la producció artística, en les seves relacions humanes i l’evolució del seus punts de vista polítics i ideològics.

Fa referència als conceptes de la identitat, el narcisisme, la figura paterna, les figures que varen exercir de pares i mares substitutoris i les dificultats d’arrelament vital i sentimental.

La segona part, no publicada en aquest número, farà referència a aspectes polèmics com el seu antisemitisme, es farà una valoració psicoanalítica de la seva producció musical global i s’aprofundirà de forma més detallada en la seva obra màxima, Tristany i Isolda.

Paraules clau:
desemparament, funció paterna, funció materna, compulsió a la triangulació amorosa, bisexualitat.

Oriol Martí
déjale un comentario

Descargar texto completo

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *