Where is the man? The lamp of the philosopher

[Text in Catalan]: (Comunicació realitzada a la taula rodona: «La cosificación del sujeto en el nuevo DSM-V» Jornada de la Plataforma Psicoanàlisi Segle XXI, 5 d’octubre del 2011, Casa del Mar, Barcelona.)

Quan la sentor de putrefacció de la vida a la polis no podia ser negada per més temps, des de la seu pestilent de les deixalles d’Atenes el cínic Diògenes va encendre la làmpada per cercar l’home. Avui, des de les brosses i fragments de la polis global, ens toca encendre llums i anar a la cerca d’una oportunitat per a l’espècie que sempre perdem o fem malbé: ens cal il•luminar els processos de fragmentació, reordenació i classificació dels bocins, per tal d’entendre la degradació i pèrdua de sentit de l’homo sapiens disseccionat.

Eudald Carbonell (2003) suggereix que en les característiques de la condició de primats no superada rau l’obstacle principal per poder assolir una consciència d’espècie i reconvertir les relacions fonamentades en la jerarquia i el poder, en vincles organitzats a l’ombra del pensament i la producció de significat. L’orgull i l’arrogància, la pecaminosa hibrys tan detestada pels déus, és el senyal inequívoc de la nostra pertinença a la família dels primats: hem estès l’afany de domini i control no només sobre tot el que ens envolta, sinó també sobre el saber. Enfront del misteri del qui sóc i què em passa, hem conreat, com Èdip, un delit omnicomprensiu. Dominats per la curiositas, el consell del cec Tirèsies (vegeu Sòfocles, Èdip rei) no ens atura; encara no hem entès que és des de la privació i la renúncia, des del dubte, des de la volguda ceguesa, que podrem accedir a tot allò de l’objecte que es fa sempre escàpol a la vista. Ens afanyem a destruir preguntes gaudint voluptuosament de la presumpció de la resposta, i és així que no aconseguim res més que allunyar o arruïnar l’enigma. Novament, ens cal reivindicar la ceguesa.

La proposta del DSM-V es presenta com un Èdip, pagat de si mateix, a les portes de la Tebes del Ser-en-conflicte… i, seguint el guió que […]

Lluís Farré Grau
leave a comment

Read full text on screen

unsupported browser


Download full text (text in Catalan)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *