Algunes notes sobre el llibre «El secreto de Antoni Tàpies» de Massimo Recalcati

El secreto de Antoni Tàpies
Reflexiones sobre la poética del muro
Massimo Recalcati
Barcelona: Ediciones Ned, 2020

El 24 de gener, es va presentar a la Casa del Llibre de la Rambla de Catalunya a Barcelona el llibre El secreto de Antoni Tàpies. Reflexiones sobre la poética del muro.

En aquest acte, l’autor va ser flanquejat per l’artista plàstic Antoni Llena i el psicoanalista Joseph Knobel, afavorint un diàleg que va possibilitar encara més l’exposició de les idees del psicoanalista milanès. De l’assistència a aquesta presentació i de la lectura del llibre em plau fer-ne unes notes a mode de ressenya.

Fascinat per Tàpies 40 anys ençà, diu haver-lo tingut present des de llavors en els cursos, les xerrades i els seminaris que ha dictat. Recalcati s’interessa per la definició que l’artista fa de la creació artística com a forma de «fer el buit» i que connecta amb tota la seva teorització lacaniana, especialment amb el concepte de Real. El tema de la representació travessa tot el text, partint del que per a ell fonamenta la poètica de Tàpies: l’obra no és una representació des res. A partir d’aquí el desplegament de la noció d’objecte i la seva representació ocupen el lloc preeminent fins a arribar al nòdul principal: quin és el misteri de la creació?

Conceptes com l’acte, la contingència o la necessitat van éssent articulats al voltant de les línies de força artístiques i filosòfiques de les que es nodreix. De la doctrina lacaniana la temporalitat, la pulsió escòpica (i la mirada), el narcisisme i el significant van prenent relleu a mesura que avança el llibre per la via biogràfica de Tàpies. Per a Recalcati el punt d’inflexió en l’obra de l’artista català és un autoretrat de 1950. A partir d’aquesta fita (en el sentit topogràfic del terme) Recalcati es mostra prodigiòs en l’anàlisi que fa de l’evolució de la pintura del mestre. Contraposant-lo als pintors del Reneixement italìa, diu que Tàpies no ofereix obertures a l’exterior sinó que es compacta amb el mur mateix. […]

Joan Pijuan i Pintó
déjale un comentario

Descargar reseña completa

Leer reseña completa en Número 44 :: Julio 2020 ya en vuestra librería, pídelo aquí y te lo enviaremos

Solicitar ejemplares (edición en papel 90 páginas encuadernadas)

One Reply to “Algunes notes sobre el llibre «El secreto de Antoni Tàpies» de Massimo Recalcati”

  1. Este comentario resalta la importancia de esta obra y cómo ofrece notas y reflexiones sobre la vida y el legado del destacado artista Antoni Tàpies. Es una oportunidad única para adentrarse en su mundo creativo y comprender mejor su visión artística. Recalcati logra transmitir la profundidad y el significado de la obra de Tàpies, invitándonos a apreciar su arte desde una nueva perspectiva.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *