Ansietat, depressió i malestar emocional

Dossier: ¿Covid-19?

Resumen

El text pretén mostrar com al llarg dels anys l’ésser humà va a la recerca de la felicitat. En El malestar en la cultura, Freud també hi reflexiona destacant la importància de la nostra subjectivitat. Arran de la pandèmia que estem vivint, s’ha evidenciat un augment considerable dels malestars físics i/o psíquics. I l’escrit és una reflexió que gira entorn de la tendència de la nostra societat a buscar causes orgàniques i tractaments farmacològics a les ansietats, depressions o malestars en general, obviant la subjectivitat humana.

Paraules clau
Felicitat, subjectivitat, ansietats, depressions

Quan Freud, en El Malestar en la cultura, es pregunta per què a l’home li resulta tan difícil ser feliç, apunta evidències que tenen a veure amb la caducitat del nostre cos —limitat, defectuós, mortal—, amb la supremacia de la naturalesa —mai no arribarem a dominar-la del tot—, o amb el fet de no saber regular les relacions humanes (en la família, en la societat o en l’Estat). Si, des de fa tants segles, molts filòsofs han teoritzat sobre la recerca de la felicitat, deu voler dir que, per a l’ésser humà, esdevé un objectiu de vida poder assolir-la.

A tall d’exemple, vull recordar allò que expressen alguns pensadors com, per exemple, Aristòtil, quan ens explica que «la felicitat depèn de nosaltres mateixos; que ser feliç significa autorrealitzar-se»; o bé Ortega i Gasset, quan manifesta que «la felicitat la trobem quan coincideix el que volem ser amb el que som en realitat»; o Nietzsche, en concloure que «quan comprovem que hem superat allò que ens oprimia és quan som feliços». Tots ells, i molts d’altres, ens mostren amb claredat el que és la felicitat, però queda la incògnita de com podem assolir-la.

En aquest sentit, ens pot ajudar l’esmentat treball de Freud quan afirma que la felicitat és «profundament subjectiva», i també Aristòtil quan pensa que «cadascú és diferent, i que per assolir la felicitat, primer s’ha de conèixer bé un a si mateix, saber què vol, què desitja…». Molt bona reflexió.

I aquí volia arribar per poder parlar de les ansietats, les depressions o els malestars físics o psíquics que patim en general i que, segons que ens mostren les estadístiques, […]

Fina Jonch Sampere
déjale un comentario

Descargar artículo completo

Leer artículo completo en Número 45 :: Diciembre 2020 ya en vuestra librería, pídelo aquí y te lo enviaremos

Solicitar ejemplares (edición en papel 112 páginas encuadernadas)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *