Aproximació a la mort en una unitat residencial de llarga estada

Dossier: ¿Covid-19?
Reestablint vincles: «travessant la història familiar i el treball de la subjectivitat. Aproximació i suport davant de la mort dels seus familiars»

Resumen

Presentació del treball que s’ha proposat fer amb famílies de residents amb discapacitat intel•lectual i trastorn de SM, en una unitat de llarga estada, arran de l’edat avançada i malaltia física que ha comportat la mort d’alguns dels residents. Treball conjunt de la treballadora social i la psicòloga de la Unitat davant de la situació de fragilitat.

Paraules clau
Història familiar, subjectivitat, mort, vellesa

Treballem en una unitat residencial de llarga estada al Parc Sanitari de Sant Joan de Déu. Les persones ingressades en aquesta unitat van ser diagnosticades abans dels 18 anys d’una discapacitat intel·lectual. Llavors vivien amb les seves famílies, algunes en poblacions de fora de Catalunya, de la resta d’Espanya.

Amb el temps, aquestes persones patien situacions en les quals s’observaven dificultats en el seu comportament, a vegades alteracions que dificultaven la convivència familiar i la seva estabilitat. En altres cassos, s’hi afegien trastorns de salut mental de diversa simptomatologia.

Aquesta situació provocava sovint que els pares no es poguessin fer càrrec dels fills, a causa dels pocs recursos, econòmics o per dificultats per poder gestionar situacions conflictives, i això els empenyia a prendre la decisió d’un ingrés en un centre amb millors recursos per fer-se’n càrrec.

Aquesta decisió, sempre difícil, originava per una banda seguretat que podien ser tractats en un centre especialitzat, amb l’esperança que podrien viure millor, cosa que provocava un cert alleujament però, alhora podia originar sentiments de culpa i certa vergonya, ja que en alguns casos arribaven a pensar que els estaven abandonant, rebutjant, etc. Aquesta és la història compartida de molts dels nostres residents. […]

Marta Lleonart, Montserrat Vizcaino
déjale un comentario

Descargar artículo completo

Leer artículo completo en Número 45 :: Diciembre 2020 ya en vuestra librería, pídelo aquí y te lo enviaremos

Solicitar ejemplares (edición en papel 112 páginas encuadernadas)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *