Diàleg Obert (DO) és el nom que rep el model finlandès que ha revolucionat l’assistència pública en salut mental i el tractament i evolució de la psicosi. Amb un enfocament d’intervenció comunitària en xarxa i la utilització de teràpia dialògica, serveix de base per exposar les experiències preliminars de l’equip del Centre de Salut Mental d’Adults 2 (CSMA2) de Badalona, iniciades el novembre del 2016. L’objectiu general del DO és generar un diàleg amb la família que permeti posar paraules a les experiències de les crisis psicòtiques. Els nostres resultats, modestos quantitativament, han estat molt sorprenents, esperançadors i transformadors qualitativament.
Paraules clau
Diàleg Obert, experiència, transformació, context.
El Diàleg obert és un mètode de tractament dels trastorns mentals greus que ha significat una revolució en les pràctiques assistencials habituals.
Desenvolupat a Finlàndia als anys 80 del darrer segle, planteja l’assistència a les persones afectades en unes trobades anomenades «reunions de tractament», en les quals estan presents la persona afectada, la seva família, persones de la seva xarxa comunitària i dos o més terapeutes. Es poden dur a terme al centre sanitari o al domicili del pacient, amb la freqüència que faci falta i tan temps com sigui necessari. En els primers moments d’una crisi psicòtica, les reunions poden ser diàries. En funció de l’evolució, les reunions es van espaiant; les reunions poden durar d’una a dues hores. Les decisions, especialment les més rellevants (medicació, ingrés), es prenen de forma consensuada.
L’autoavaluació d’aquesta experiència ha estat continuada i ha mostrat uns resultats molt sorprenents (i esperançadors) per la seva alta eficàcia. També ha permès determinar els «7 principis bàsics de tractament», en els quals es basa el model. El primer principi és «l’ajuda immediata», és a dir, la primera reunió es fa dins les 24 hores posteriors al primer contacte (Aaltonen, 1997; Seikkula, 1991, 2006). […]
Jordi Marfà, Mar Ruiz, David Gómez, Neus Papiol déjale un comentario
Descargar artículo completo
Leer artículo completo en Número 44 :: Julio 2020 ya en vuestra librería, pídelo aquí y te lo enviaremos
Después de quince años y meses en esta ciudad sin haber encontrado la fórmula para tener una buena relación con el entorno debido a demasiados transtornos psíquicos y sin tener ningún contacto familiar con hermano, sobrinos o personas conocidas de antaño, desde hace más de trece años y meses, resalto que me estoy quedando sin dinero y muy afectado por nuevos achaques. Me gustaría poder tener un intercambio de impresiones con vd. porque recuerdo que su buena aportación en aquel momento de “crisis” que tuve en el 2002 fue decisiva para solucionar aquel grave problema social y económico que tenía. Hicimos un pacto que vd. cumplió y un servidor también, no dejo de recordarlo. Espero que vd. habrá comprendido todo este proceso, pero pido disculpas si no pude entender lo que ahora sé.
Solo decirle que, en el caso de ser yo (Jordi Marfà) la persona con la que desea tener un intercambio de impresiones, puede ponerse en contacto conmigo a través de correo electrónico que pondré a continuación.
Saludos
Tras este falso método, se oculta sin duda algún tipo de negocio lucrativo. El director del CSMA2 publica sus experiencias basadas en este tipo de ” terapias” en revistas y viola el secreto profesional, así como revela datos de gran importancia referente al paciente y a sus familiares. Ojo con el director, no es un tipo de fiar.
Según mi parecer, la persona que firma el comentario tuvo todo el derecho a enfadarse con un artículo sobre diálogo abierto, publicado hace tiempo junto con otros temas, en una revista. No se violó ningún secreto profesional ni se revelaron datos de importancia, pues las referencias estaban falseadas y no era posible ninguna identificación. Pero por error, o al menos sin mi conocimiento, se publicaron también una serie de especulaciones de terapia sistémico-estratégica, obra de otra autora, que sentaron mal a la persona afectada, a pesar de ser sólo conjeturas. Pedí disculpas, que fueron aceptadas aunque por lo visto no fueron suficientes. Fué una situación lamentable que nos debe obligar a ser muy cuidadosos con estos temas de confidencialidad. Pido disculpas de nuevo, en la parte que me corresponde.
Atentamente
Se sigue haciendo DO todavía? Estaría interesada en recibir esta terapia. Gracias
Póngase en contacto con el Centre de Salut Mental d’Adults 2 (CSMA2) de Badalona.
Av. Doctor Bassols, 112 – 130 08914 BADALONA
93 460 01 90
Dilluns a divendres de 8:30 a 14h i dimarts i dimecres de 15:30 a 17:30h