Les Institucions dedicades al tractament de la bogeria i la infància segregada

El meu primer contacte amb el món professional de la psicologia clínica i la psicoanàlisi fou l’any 1973, quan vaig començar a fer pràctiques a l’Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau, i em va posar de seguida en el camí de l’anàlisi de les institucions.

Per a mi fou una sorpresa perquè jo cursava el tercer any de Psicologia, que en aquell temps era una secció dins de la llicenciatura de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, i allà estudiàvem les polèmiques entre les diverses teories sobre el psiquisme, sempre contemplat com un fenomen individual. Algunes d’aquestes teories emfatitzaven el paper dels factors ambientals, culturals i dels estímuls externs, però d’una forma molt teòrica i general. Ja coneixia i m’interessava molt més la psicoanàlisi que, d’una banda, se centrava en l’organització interna del psiquisme i, de l’altra, analitzava la incidència dels factors externs però d’una manera molt més precisa i articulada amb el món intern i la psicopatologia.

Però a l’Institut Mental (abreujant, «el Mental»), amb psiquiatres i psicòlegs amb formació psicoanalítica, s’anava molt més lluny que assenyalar els factors familiars que havien donat lloc al trastorn. S’assenyalava també, i s’intentava actuar, sobre la institució psiquiàtrica mateix, vista històricament no com un lloc de curació sinó com un lloc de cronificació, fins i tot de «segellament», del trastorn. No m’estendré sobre els fenòmens del «pacient designat», els funcionaments familiars iatrogènics i altres que en aquell temps ja s’anaven reconeixent, sinó sobre un fet central al voltant del[…]

Pere Llovet
déjale un comentario

Leer en pantalla texto completo

navegador no compatible


Descargar artículo completo


Leer en Número 50 :: Julio 2023 ya en vuestra librería, pídelo aquí y te lo enviaremos

Solicitar ejemplares (edición en papel 130 páginas encuadernadas)

Consultar el índice del número 50

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *