Presentació de Fernando Vicente Gómez

Es un goig per nosaltres presentar a la revista l’article d’en Fernando Vicente: «Acoger i tratar la diferencia en salut mental».

És psiquiatra —psicoanalista, diplomat en Psicologia Clínica a París—, i posterior col•laborador del Dr. Francesc Tosquelles, que va ser el seu primer analista i amb qui va mantenir una intensa i solida relació personal i professional fins a la seva mort, l’any 1994.

Ha treballat amb els psicoanalistes Rosine y Robert Lefort, teòricament propers a Jacques Lacan. Amb Rosine inicià el seu segon anàlisi. Treballà amb formació permanent per a professionals adults i ha impartit classes a les Universitats de Paris XII i de París VII. En aquests moments fa feina, especialment com a psicoanalista supervisor en espais psiquiàtrics a Barcelona, Tolosa i Paris.

Ha dedicat tota la seva vida a fer feina amb pacients, però sobretot amb professionals de la salut mental. En aquest article pretén no caure en l’escepticisme patològic on no hi hauria sortida per aconseguir un cert benestar de la patologia severa, sinó que ens mostra com hi ha diferents formes d’acollir i de tractar les diferències en Salut Mental, especialment en aquells casos on l’alienació psíquica i social esdevé crònica.

Així, en aquest article ens vol transmetre, tot i que pot semblar a l’inrevés, com es de difícil parlar, com és de complicat. I,encara ho és molt més no parlar i encara molt més fer parlar a aquell que té dificultat per a fer-ho, tant que, sovint pot ser impossible.

No obstant, la paraula es vital en psiquiatria. De fet, Freud ens recordà i va sentenciar que el deliri no era tant un dèficit com un intent auto-curatiu. A partir d’aquell moment, la psiquiatria va quedar dividida en dos; una científica i una biomèdica, Aquesta darrera renega continuadament de la paraula i es mira el cervell, el psiquisme, com una eina causal i terapèutica. Hi ha, no obstant una altra pràctica més arriscada, la que escolta i assenyala als subjectes.

Fernando es un d’aquells professionals arriscats que no només aposta per la paraula, sinó que considera que es una eina del tot indispensable per oferir, acollir i acompanyar en Salut Mental.

Anna Miñarro
déjale un comentario

Descargar texto presentación

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *