Reflexions al voltant de la llei de l’eutanàsia

Resumen

Aquest article tracta sobre la nova Llei de despenalització de l’Eutanàsia que ha entrat en vigor aquest 25 de juny del 2021. Consta de 4 apartats: el primer són conceptes i definicions sobre eutanàsia, sedació, mort digna i limitació de tractament entre altres; el segon intenta explicar què diu la llei, quins requisits cal complir i com cal procedir davant una sol·licitud d’eutanàsia; el tercer apartat és un recull de reflexions al voltant de la llei, tant a nivell de procediment com dels diferents posicionaments que han fet diverses societats científiques i bioètiques, de Catalunya i també de l’Estat espanyol, i el quart i darrer apartat són unes breus reflexions personals a partir de la meva formació i experiència. Crec que és un article que pot clarificar conceptes i ajudar a iniciar un procés de reflexió personal al voltant d’un tema tan complex com és la mort volguda.

Paraules clau
Eutanàsia, mort digna, sedació pal·liativa, qualitat de vida, autonomia.

Texto

3. Reflexions al voltant de la llei
1. Sobre el Procediment de la Llei (19, 6)
Aquesta Llei no legalitza l’eutanàsia, sinó que la despenalitza. Vol dir que no es retira del codi penal, sinó que persisteix al codi penal, però no s’aplica cap pena si es compleixen els requisits que marca la Llei.
[…]
Aquesta és la primera llei d’eutanàsia en què cal obtenir un permís per poder-la aplicar. És el que s’anomena control Ex Ante. En altres països on l’eutanàsia està regulada, els professionals sanitaris exerceixen el dret de l’eutanàsia i posteriorment es revisa si hi ha alguna errada en el procediment: control Ex Post.

A l’Estat espanyol, la Llei és garantista, s’assegura que els requisits estan acomplerts abans de donar llum verda al procediment. Això és positiu perquè dona molta seguretat que es farà bé, però burocratitza molt el procediment, i es considera que probablement molts pacients que es troben en situació de malaltia terminal no arribin a obtenir el permís per qüestions temporals.
[…]
2. Posicionament del Comitè de Bioètica d’Espanya (CBE) (18)
El tràmit de la llei no ha demanat cap informe a […]

Marta Vidal i Roig
déjale un comentario

Descargar artículo completo

Leer en Número 46 :: Julio 2021 ya en vuestra librería, pídelo aquí y te lo enviaremos

Solicitar ejemplares (edición en papel 110 páginas encuadernadas)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *