Ressenya del llibre «Autoritat i autoritarisme. Una lectura des de la psicoanàlisi» de Miquel Bassols

Autoritat i autoritarisme. Una lectura des de la psicoanàlisi
Miquel Bassols i Puig
València: Publicacions de la Universitat de València, 2020

La primera virtut que té aquest llibre és que no és només un tractat de teoria estrictament, sinó que l’autor en fa una aplicació pràctica d’aquesta teoria i la ubica en les circumstàncies històriques concretes en que està immers ell i la seva societat en el moment que escriu i publica aquest llibre. És un exercici de divulgació a la vegada que d’introspecció, una anàlisi pràctica de la teoria sobre el poder i la llei, sobre el reconeixement o no de l’Altre com a subjecte.

Aquest esforç que fa l’autor per no quedar-se en el territori teòric i «estar a l’altura de la subjectivitat de la seva època» com ell mateix ens diu en el text, no el fa un llibre menys professional i més personal gràcies a l’habilitat de l’autor per exposar «una posició ètica davant el malestar en la civilització» que la seva comunitat està expressant / patint, sense que això el faci caure en el parany d’escriure un llibret polític.
[…]
El cas sobre el que l’autor desenvolupa la seva teoria no és un cas local, en primer lloc perquè és àmpliament conegut a tot el món, i en segon lloc perquè es produeix simultàniament en el temps i en les formes amb el que succeeix a altres indrets del planeta, sigui a l’autoritària i discriminadora Turquia, a la dictadura xinesa amb l’esclafament de les forces democràtiques a Hong Kong, o a les desaparicions i tortures que van tornar a aparèixer durant el 2019 al Xile de Sebastián Piñeira. Lligar-ho a un cas concret, no el fa un cas local, sinó que n’aporta tota la força de la veritat sobre els conceptes teòrics.

L’autor, oportunament, ens recorda que Lacan […]

Anna Miñarro
déjale un comentario

Leer en pantalla texto completo

navegador no compatible


Descargar reseña completa

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *